PRAKTIJK VOOR VROUWEN EN KINDEREN


TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE

Chinese kruiden

CHINESE KRUIDENONTSTAANSGESCHIEDENIS EN UITLEG

De Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) is een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Het is een wijze van genezen waarbij de mens als geheel wordt gezien. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Hierdoor kan het zijn dat door een lichamelijke klacht een psychische onbalans ontstaat, of andersom ; door een psychische onbalans ontstaat er een lichamelijke klacht of aandoening. Niets staat los van het elkaar. Alles hangt samen.
Als in de diagnose is vastgesteld dat er sprake is van een onbalans/ blokkade kunnen Chinese medicinale kruiden worden voorgeschreven. Alleen of ter ondersteuning van bijvoorbeeld een behandeling met ooracupunctuur. De afweging die gemaakt wordt hangt af van de klacht. Het inzetten van Chinese (medicinale) kruiden heeft een lange Oosterse traditie. Het eerste Chinese materiaal, de klassieke Shen-Nung kruiden, werd gedurende het Stenen Tijdperk ontwikkeld. De formules zijn tot ver in de vijfde eeuw v. Chr. vervolmaakt.


Voorafgaand aan een behandeling:

- een vragenlijst wordt doorgenomen


- gezicht, houding en beweging worden geobserveerd


- polsinspectie:
door op drie verschillende posities druk uit te oefenen op de polsen krijgt de therapeute een energetisch beeld van het lichaam. Snelheid, diepte, breedte en lengte worden hierbij 'gemeten'.


- tonginspectie:
de tong kan gezien worden als een weerspiegeling van het lichaam. Er wordt gekeken naar vorm, kleur, beweging en de aan- of afwezigheid van 'beslag'.


Hoe werkt een behandeling?


Voor iedere patiënt wordt een eigen, unieke formule samengesteld. De formule is specifiek afgestemd op de patiënt en gebaseerd op zijn/haar probleem, constitutie, polsbeeld, tongbeeld, medische conditie en omgevingsfactoren. Ieder kruid in een formule heeft een eigen specifieke energetische functie die inwerkt op de onbalans/blokkade.


De formule wordt samengesteld door de therapeute en vervolgens vervaardigd en toegezonden door de Natuurapotheek in Pijnacker.


Besproken wordt of aanvullend oor-acupunctuur of cuppingtherapie kan worden ingezet.


Behandelingstraject:


In principe hanteer ik een behandelfrequentie van 1 keer per maand. In sommige gevallen is het noodzakelijk de kruidenformule na 2 tot 3 weken aan te passen.


Na ca. 4 maanden evalueren we de resultaten en beslissen we samen of vervolgbehandelingen nodig c.q. zinvol zijn.
Afhankelijk van de aard van de klachten kan het aantal behandelingen variëren.

Ik help je graag op persoonlijke wijze verder om te kijken wat het beste is voor jouw situatie,


Astrid Rekveld
Registertherapeut BCZ®


Contact:


info@needlesandherbs.nl
06 28274844


Bezoekadres:


Plantsoenstraat 12


7411 HT Deventer


Openingstijden


ma t/m vrijdag:
10.00 - 18.00 uur
zaterdag:
10.00 - 13.00 uurRoutebeschrijving: